Przemakanie obuwia

Problem przemakania obuwia dotyczy przede wszystkim obuwia jesienno-zimowego, kiedy to w naszej strefie klimatycznej naturalnymi zjawiskami są deszcz i śnieg. Zatem odporność obuwia na przenikanie wody do jego wnętrza należy do podstawowych cech określających jego funkcjonalność. Obuwie przeznaczone do powszechnego użytku w sezonie jesienno-zimowym powinno wykazywać podwyższoną odporność na przemakanie. Odporność tą określa nieobligatoryjna norma PN-77/O-91030 „Obuwie wyjściowe, robocze i domowe.” Jednak określa ona jedynie wartość wskaźnika przemakalności dla obuwia wykonanego ze skór licowych: z licem naturalnym, korygowanym, laminowanych foliami a także dla skór welurowych, nubukowych i nappa o zwiększonej wodoodporności oznaczonych jako „wodoodporne” oraz materiałów skóropodobnych. Wartość wskaźnika przemakalności określa, iż obuwie to nie powinno przemakać w czasie 20 minut.

Pamiętać należy, że wskaźnik ten nie obejmuje obuwia w którym cholewki wykonane są z tkanin, skór welurowych, nubukowych, nappa, softy i skór kozich. Właściwości obuwia w zakresie odporności na przemakanie zależą przede wszystkim od zastosowanych materiałów na wierzchy i spody, konstrukcji cholewek oraz technologii wytwarzania obuwia. Producenci obuwia powinni pamiętać aby obuwia jesienno-zimowego nie montować systemami, które powodują perforację czy to podeszew czy też dolnych partii cholewek. Do konsumentów zaś należy odpowiednia dbałość i zabezpieczanie obuwia specjalnymi środkami do pielęgnacji. (Patrz: Zasady dbałości o obuwie.)